Toegankelijk wonen: Tips & tricks, weetjes & reminders

Inclusief en Toegankelijk Wonen voor Mensen met een Beperking

Het creëren van een omgeving die inclusief en toegankelijk is voor mensen met een handicap is essentieel om hun volledige participatie en integratie in de samenleving te garanderen. Bij het ontwerpen en bouwen van ruimtes moeten verschillende structurele en ontwerpoverwegingen in acht worden genomen om deze geschikt en comfortabel te maken voor mensen met een handicap.


Algemene Structuur en Veiligheid

  • Minimaliseer Hoeken en Randen: Vermijd scherpe hoeken en randen in het ontwerp, beperk het aantal deuren, en zorg dat deze breed genoeg zijn om rolstoeltoegang mogelijk te maken. Houd doorgangen ruim om voldoende draaicirkel voor rolstoelen te bieden, en vermijd drempels bij deurposten.
  • Antislipvloeren: Gebruik antislipmaterialen in alle ruimtes, met name in natte gebieden zoals badkamers en keukens, om het risico op uitglijden te minimaliseren.
  • Logische Indeling en Toekomstbestendigheid: Plan de ruimtes zodanig dat ze praktisch blijven bij veranderende mobiliteit of zorgbehoeften. Vermijd onnodige niveauverschillen en esthetische trapjes. Zorg voor leuningen bij trappen voor extra veiligheid.
  • Veiligheidsinfrastructuur: Voorzie essentiële veiligheidsvoorzieningen, zoals noodoproepsystemen in badkamers en slaapkamers, en zorg voor toegankelijke vluchtwegen.

Toegankelijke Technologie en Aanpassingsvermogen

  • Toegankelijke Technologie: Integreer technologieën zoals schermlezers, spraakgestuurde bedieningselementen, domotica, sensoren, en strategisch geplaatste stopcontacten en drukknoppen. Overweeg slimme technologieën die gepersonaliseerde instellingen voor temperatuur, verlichting en beveiliging mogelijk maken.
  • Kleurgebruik en Contrast: Gebruik contrasterende kleuren om objecten en ruimtes beter te onderscheiden. Felle kleuren kunnen belangrijke functies of gevaren aanduiden, zoals nooduitgangen of obstakels, terwijl zachte tinten een rustgevende sfeer creëren.
  • Verlichting: Let op helderheid, gelijkmatigheid, kleurtemperatuur, en kleurweergave-index. Gebruik contrastrijke en aanpasbare verlichting voor verschillende behoeften en activiteiten. Kies waar mogelijk geluidloze verlichting om storende geluiden te vermijden.
  • Geluids- en Lichtsignalen: Gebruik visuele signalen (bijvoorbeeld knipperende lichten) voor auditief beperkte personen, en geluidssignalen voor visueel beperkte personen.

Flexibiliteit en Multifunctionaliteit

  • Multifunctionele Ruimtes: Overweeg het gebruik van demonteerbare niet-dragende muren voor eenvoudige herindeling. Flexibele meubelopstellingen, zoals modulaire elementen, zorgen voor aanpassingen naargelang de behoeften.
  • Aanpasbare Werkhoogtes en Opbergmogelijkheden: Voorzie verstelbare werkbladen in keukens en andere werkruimtes. Gebruik kasten en laden die eenvoudig toegankelijk zijn, bijvoorbeeld door uittrekbare planken of schuifdeuren.

Specifieke Ruimtes en Aanpassingen

  • Aangepaste Keuken: Voorzie verstelbare tafels, kookplaten, en kasten op een lagere hoogte. Plaats lichtschakelaars en stopcontacten binnen handbereik.
  • Aangepaste Badkamer: Zorg voor leuningen en kranen met gebruiksvriendelijke handgrepen. Voorzie voldoende ruimte voor een rolstoel, gebruiker, hulpverlener, en materiaal. Overweeg het gebruik van tilliften indien nodig.
  • Toegankelijkheidshellingen en Liften: Integreer hellingen met lichte hellingen en liften in gebouwen om toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers te waarborgen.
  • Bredere Deuropeningen en Gangen: Zorg ervoor dat deuropeningen en gangen breed genoeg zijn om comfortabel plaats te bieden aan rolstoelen en wandelaars.

Wil je meer weten? Wordt lid en heb toegang tot onze topics voor leden: