Onze partner: VAPH

Het VAPH staat voor Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Dit is een Vlaamse overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het ondersteunen van personen met een handicap, zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen leven en deelnemen aan de samenleving. Het VAPH biedt zowel financiële ondersteuning als begeleiding en advies.

Het VAPH richt zich op personen met een erkende handicap die in Vlaanderen wonen. Het agentschap speelt een cruciale rol in het zorglandschap, door mensen met een handicap te helpen hun leven naar eigen wensen in te richten en de nodige ondersteuning te organiseren.

Hoe werkt het VAPH?

Het VAPH:

  • streeft naar een zo groot mogelijke autonomie en levenskwaliteit van personen met een handicap;
  • treedt op als een klantgerichte en efficiënte partner van personen met een handicap en de organisaties die zorgen voor een kwaliteitsvolle ondersteuning;
  • werkt het beleid uit voor personen met een handicap op het vlak van zorg en ondersteuning en evalueert de uitvoering ervan;
  • behandelt aanvragen van personen met een handicap voor tegemoetkomingen voor hulpmiddelen en aanpassingen aan de woning of wagen en aanvragen voor het persoonsvolgend budget voor meerderjarigen;
  • stelt persoonsvolgende budgetten ter beschikking en ziet toe op de besteding ervan;
  • erkent en vergunt diensten en voorzieningen die personen met een handicap begeleiden of opvangen;

Het VAPH bestaat uit drie afdelingen en een aantal horizontale teams.

Afdeling Toeleiding en Hulpmiddelen en afdeling Dienstverlening Budgethouders richten zich tot de persoon met een handicap. De afdeling Vergunnen en Financieren richt zich naar organisaties en zorgaanbieders. Tot slot zorgen de horizontale teams voor de ondersteuning van de organisatie.

Wie kan een beroep doen op het VAPH?

Een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor niet-rechtstreeks toegankelijke ondersteuning zoals een persoonsvolgend budget of een tegemoetkoming voor hulpmiddelen en aanpassingen van het VAPH, is erkend zijn als persoon met een handicap. Het is niet altijd duidelijk wat er onder de term handicap verstaan wordt. Daarom hanteert het VAPH altijd de volgende definitie:

Elk langdurig en belangrijk participatieprobleem van een persoon dat te wijten is aan het samenspel tussen functiestoornissen van mentale, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard, beperkingen bij het uitvoeren van activiteiten, en persoonlijke en externe factoren.

Die definitie laat toe om de situatie van iedere persoon die een aanvraag indient, apart te bekijken. Beantwoordt iemands situatie aan de definitie, dan kan die door het VAPH erkend worden als persoon met een handicap en een goedkeuring voor ondersteuning krijgen.

Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor wie af en toe hulp nodig heeft. Voor rechtstreeks toegankelijke hulp hoeft er geen aanvraag ingediend te worden bij het VAPH of de intersectorale toegangspoort. De persoon met een (vermoeden van) handicap kan rechtstreeks contact opnemen met een zorgaanbieder.

voor meer informatie kan u terecht op de website : Homepage | VAPH