Hoe een project levendig en dynamisch houden op langere termijn?

Het starten van het project vanuit een groepje vrienden en leeftijdsgenoten is superfijn maar maakt wel dat de hele groep van bewoners – maar daardoor ook hun netwerk – min of meer van dezelfde leeftijd is en samen ouder wordt.
Om een project levendig en dynamisch te houden op lange termijn is het daarom ook goed om tijdig na te denken over manieren waarop ook steeds jongere mensen bij het project kunnen betrokken worden.
Enkele ideetjes om de geesten al wat te prikkelen…
Een jaarlijks brussenfeest: de bewoners nodigen hun broers en zussen (zonder de ouders ) een dag per jaar bij hen uit voor een gezellig feestje en tonen zo hoe ze leven en waar ze mee bezig zijn.
Er worden banden aangehaald met de jeugdbeweging of het jeugdhuis in de buurt. Liefst zo dat ze mekaar op bepaalde momenten of bij bepaalde taken kunnen ontmoeten en wederzijds ondersteunen. Waarom kunnen de bewoners ook niet eens mee actie voeren om geld in tezamelen voor het jeugdhuis?
Misschien kunnen ze mee als ‘begeleid werk’ de lokalen opruimen na het weekend?
Contacten met scholen in de buurt opbouwen kan zeker ook zinvol zijn. Iemand kan er begeleid gaan werken? Misschien kan er wel eens een actie voor het project georganiseerd worden in het kader van bepaalde lessen en met de hulp van leerlingen? Misschien kunnen bewoners elk jaar in het zesde leerjaar eens gaan vertellen over het project? Of een infoavond geven voor de ouders van de BUSO-school van waar enkele bewoners komen? Of kan in de lokalen van de school een
wekelijkse activiteit georganiseerd worden zodat er ook spontaan en met regelmaat contact komt?
Misschien zijn er scholen in de buurt van waar stagiaires kunnen komen? Enzovoort. Belangrijk hierbij, denken we, is om wat terugkerende gewoontes of tradities te creëren waarbij het project en jongeren uit de buurt mekaar systematisch weer tegenkomen. Zo valt of staat het contact niet met één bepaalde persoon en moet er ook niet telkens opnieuw energie gestoken worden in het op zoek gaan naar en opbouwen van nieuwe relaties.
En niet alleen de jeugd is welkom. Ook systematisch contact zoeken met allerhande verenigingen uit de buurt (oa. sport- vorming en vrijetijds- en cultuurverenigingen) zal maken dat het project gekend is en dat mogelijk geïnteresseerde personen de weg vinden. Dit kan door hen expliciet uit te nodigen voor een open deur, door de werking eens te gaan voorstellen op een ledenvergadering of –activiteit, door gericht oproepen voor vrijwilligers te lanceren enz.
En last but not least …. blijf ook na de opstart van een project de contacten verzorgen met het netwerk en met iedereen die mee mogelijk maakte dat het project er kon komen.