De start van GiPSo

GiPSo: de GPS voor inclusieve woonprojecten

In het najaar van 2013 werd binnen de muren van Inclusie Vlaanderen GiPSo opgestart.

Voluit staat dat voor: uw Gids voor Inclusieve Projecten, dat zijn al de drie eerste letters. Met daar bovenop SO, wat staat voor zowel SamenlevingsOpbouw als voor Sociaal Ondernemerschap.

En voor wie bij deze naam een geheugensteuntje nodig heeft, in het woord GiPSo hou je, wanneer je de kleine letters elimineert, de hoofdletters GPS over, en laat dat nou net zijn wat GiPSo wil zijn: een GPS die de weg wijst aan ouders die de wachtlijsten moe, op eigen houtje een woonproject voor hun kind met een handicap willen opstarten.

Om een woonproject voor personen met een handicap tot een goed einde te brengen, moeten er veel obstakels overwonnen worden en moet er veel kennis zijn van veel domeinen. Zonder ondernemingsvaardigheden en knowhow van de gehandicaptenzorg kom je er niet. Begin er maar aan als ouder.

Gelukkig is er GiPSo om deze kandidaat-(ver)bouwheren en –dames te coachen met:

  • begeleiding en coaching van woon-zorginitiatieven in alle fasen: ontwerpfase, startfase, nazorg
  • het sterker maken en coachen van ouder- en steungroepen
  • het begeleiden van groepsprocessen
    -verbindingen maken met noodzakelijke gespecialiseerde zorgpartners en reguliere diensten
  • belangenvertegenwoordiging en voorbereiding en begeleiding van gesprekken met instanties en overheden
  • verbinden, bemiddelen en adviseren op vlak van contacten met diensten en overheden (juridisch, financiën, lokaal en Vlaams beleid, …:wink:
  • ondersteuning bij het opmaken van het ondernemingsplan
  • advisering bij het vermogensbeheer
  • begeleiding en advies bij selectie, aanwerving, opvolging van medewerkers
  • screening, oriëntatie en matchen van potentiële bewoners

Bij dit alles zal GiPSo steeds op maat werken en wanneer nodig beroep doen op deskundigen. Ouders hebben in dit project, dat gesubsidieerd wordt door het VAPH, uiteraard een belangrijke stem.

Tot de stichtende leden behoren zowel ouders die projecten hebben opgestart als vertegenwoordigers van zorginitiatieven en diverse vzw’s waaronder vzw Pegode, vzw Groep Ubuntu, vzw Openthuis Limburg, vzw Think-out-of-the-box, vzw Openluchtopvoeding, vzw Casa di Mauro, vzw Autistem, vzw VSO en Inclusie Vlaanderen vzw.