Voor elke deelnemer aan een (ouder)project is het belangrijk om rekening te houden met hun specifieke wensen, mogelijkheden en beperkingen bij het zoeken naar zinvolle dagbesteding. Hier zijn enkele opties:
- Betaald werk: Hoewel dit vaak moeilijk is vanwege maatschappelijke eisen, kan VDAB ondersteuning bieden voor mensen met een arbeidshandicap. Werkgevers kunnen financiële ondersteuning krijgen via de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), die kan worden gebruikt om extra aanpassingen te betalen of ondersteuning op de werkvloer te bieden. Let op dat een betaald inkomen invloed kan hebben op inkomensvervangende tegemoetkomingen.
- Arbeidsmatige activiteiten (AMA): Voor mensen die niet in een reguliere betaalde baan kunnen werken, bieden AMA’s onbetaalde bezigheden onder begeleiding van een erkende begeleider. Zowel mensen met een handicap als mensen met medische, mentale, psychische, psychiatrische en/of sociale problemen komen in aanmerking. Zorgaanbieders kunnen subsidies krijgen voor erkende begeleiders, maar ouderinitiatieven zonder VZA-erkenning kunnen geen AMA-begeleiders aanvragen.
- Begeleid werk: Dit is voor gebruikers die niet in het reguliere of beschermde arbeidscircuit kunnen werken. Begeleid werken kan via rechtstreeks toegankelijke hulp van het VAPH of via een vergunde zorgaanbieder met een persoonsvolgend budget. De persoon kan bijvoorbeeld in een vzw, crèche, school of bedrijf werken zonder arbeidscontract of verloning, maar met externe begeleiding.
- Dagondersteuning vanuit het VAPH: Dit omvat activiteiten onder begeleiding van een medewerker van een vergunde zorgaanbieder. Dit kan beperkt via RTH of frequenter met een persoonsvolgend budget. Deelnemers hoeven niet altijd een hele dag aanwezig te zijn en kunnen ook deelactiviteiten volgen.
- Vrijwilligerswerk: Bewoners kunnen ook als vrijwilliger werken zonder gespecialiseerde begeleiding. Organisaties die vrijwilligers tewerkstellen moeten voldoen aan de vrijwilligerswetgeving. Vrijwilligerswerk kan gratis zijn, maar soms wordt er een vergoeding gegeven voor gemaakte onkosten.
-
Dagactiviteiten in het ouderinitiatief: Dit kan door:
- Erkenning als vergunde zorgaanbieder (VZA): Dit biedt toegang tot subsidies en ondersteuning van het VAPH. De voorwaarden zijn te vinden op de website van het VAPH.
- Samenwerking met een VZA: Door samen te werken met een erkende zorgaanbieder, kan gespecialiseerd personeel worden ingezet om dagactiviteiten te begeleiden.
- Aanwerven van personeel: Een ouderinitiatief kan zelf personeel aanwerven en betalen met de persoonsvolgende budgetten van de deelnemers. Dit biedt flexibiliteit en maatwerk.
- Registratie als groene zorginitiatief: Bij activiteiten met dieren en planten kan een registratie als groen zorginitiatief bij het VAPH nuttig zijn. De voorwaarden zijn iets minder streng dan bij een VZA.
- Inzet van vrijwilligers: Ouders, familieleden of andere vrijwilligers kunnen worden ingeschakeld om activiteiten te ondersteunen. Dit is vaak essentieel in de beginfase om de financiële haalbaarheid te waarborgen.
Daarnaast moeten initiatieven die producten maken en verkopen voldoen aan de regelgeving, zoals btw-verplichtingen en voedselinspectie-eisen.
Wil je meer weten? Wordt lid en heb toegang tot onze topics voor leden:
- Hoe ziet de regelgeving er uit in kader van het aantal gebruikers/clienten per dag bij dagbesteding?
- Vaph regelgeving in het kader van het aantal gebruikers/ cliënten per dag bij dagbesteding
- Welke documenten zijn er nodig om zelf een dagbesteding op te starten?
- Voorbeelddocument IDO Individuele Dienstverleningsovereenkomst dagbesteding